Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Eurovaalikone

Pääkirjoitus: Älä suosi vain suomalaista, suosi ennen kaikkea valkeakoskelaista

Juuri ohitse vilahtanut viikonloppu tarjosi valkeakoskelaisille suuren määrän mahdollisuuksia tutustua kauniiseen maaseutuun ja hankkia kaappien täytteeksi aitoa lähiruokaa. Esimerkiksi Uskilan maalaismarkkinoilla ja Räsälän luomutilan sadonkorjuujuhlissa tarjolla oli lähiseudun tuottajien ruokaa sekä tietoa siitä, mitä omalla seudulla tuotetaan. Lähiruoka on sanana tuttu, mutta kuinka moni pysähtyy pohtimaan sen tarkempaa merkitystä? Lähiruoaksi nimitetään mahdollisimman lähellä tuotettua suomalaista ruokaa. Kuluttaja tietää mitä syö, mutta lähiruoan merkitys ulottuu myös huomattavasti kauemmaksi. Ostamalla lähiruokaa, edistät oman alueesi työllisyyttä. Samalla kehität asuinpaikkasi elinvoimaa ja kulttuuria. Lähiruoka yhdistää alueen asukkaat ja ruoantuottajat samaksi yhteisöksi, joka voi yhdessä kehittää myös paikallista ruokakulttuuria. Kun käyt keskusteluja tuottajien kanssa, saat yhä paremman käsityksen siitä, mitä kaikkea asuinkaupunkisi on ja mitä se tuottaa. Kun tilat avaavat ovensa tai tuovat tuotteitaan myyntiin paikallisiin tapahtumiin, se tarjoaa oivan mahdollisuuden myös kasvatushetkeen. Lähiruoan ääressä lapsi oppii konkreettisella tavalla sen, mistä ruoka tulee ja mikä on lähellä tuotetun ruoan merkitys. Mitä paremmin asia menee perille, sen todennäköisemmin uudesta sukupolvesta kasvaa oman alueen ruokatuotantoa suosiva kuluttaja. Ja se takaa sen, että suomalaista lähiruokaa on tarjolla tulevaisuudessakin.