Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Eurovaalikone

Kolumni: Opimmeko mitään vuosikymmenien ajalta?

Alkoholilain uudistus toi kauppojen hyllyille entistä enemmän ja vahvempia prosenttijuomia. Nyt niiden hyllymetrit ovat jo pitemmät kuin kissan- ja koiranruokahyllyjen. Valinnanvapaus tai -mahdollisuus on viety äärimmilleen. Ulkomaisia oluita ja siidereitä on kymmeniä eri merkkejä. Viime vuosien lisänä ovat tulleet erilaiset pienpanimoiden tuotteet. Onpa Akaassakin oma pienpanimo. Jo 1800-luvun lopulla Akaan Toijalassa oli oma oluttehdas aivan Miljoonasillan kupeessa. Se synnytti melkoisesti järjestyshäiriöitä ja pitäjään syntyi puolesta ja vastaan -liikkeitä. Oluttehdas toi Toijalaan, totta kai, myös ulkopaikkakuntalaisia viinaan meneviä. Kylätappelutkin johtuivat liiasta oluesta. Osaksi taas reviiririidoista. Kuka olisi halunnut Hirsikankaan takaisia jakamaan oman kylän olutta. Piakkoin kauppoihin ja ravintoloihin tulee uusi tuotemerkki Teristen omenatarhasta. Kolmenlaista siideriä on luvassa, eikä mitä tahansa siideriä. Kerrankin tuote tehdään omenista, eikä muiden tapaan esanssista, väriaineista ja vain pienestä määrästä alkutuotetta. Toki sen kohderyhmä on valikoitunut jo etukäteen. Hifistelijät löytyvät tietysti isoista kaupungeista. Toijalasta on lähtöisin paljon eri tuotantoaloja. 1960- ja 1970-luvuilla Kilsanmäessä aloitti toimintansa Hunajayhtymä, joka sittemmin siirtyi Loimaalle ja on kautta maan tunnettu hunajantuottaja. Siihen nähden nykyinen Akaa on vain jälkilöylyttäjä hunajan valmistuksessa. Hyvä niinkin. Akaan Toijalassa on Kymppi-Maukkaat valmistanut muun muassa puolivalmisteita suurtalouskeittiöille ja hernekeittoa monelle eri merkille. Aikanaan Kymppi-tuotteita olivat säilykkeet kuten kurkut ja punajuuret. Säilöntäajan alkamisen tiesi siitä, että Lontilanjoen vesi oli punaista johtuen punajuuren käsittelystä. Käsittelyvedet laskettiin suoraan jokeen ja punainen väri levisi pitkälle alajuoksulle. Olihan Valkeakoskessa Mottitiellä yksi tuotantolaitos, jossa valmistettiin kymppimakkaraa. Kesäkuumallakin makkaratangot roikkuivat telineissä lastauslaiturilla. Tulipa siinä samaan hintaan hiekkapölyä ja pakokaasua, muusta puhumattakaan. Yrittäjien pois muuttaminen tai yritysten liiallinen investointi-innokkuus on vienyt monen yrittäjän joko muualle menestymään tai sitten lopettamaan konkurssissa Toijalassa. "Kylätappelutkin johtuivat liiasta oluesta. Osaksi taas reviiririidoista."