Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö

Kohta me kaikki saatamme popsia ilmasta tehtyjä nakkeja – hyviä asioita alkaa tapahtua, kun aika ja raha suunnataan oikein

Joskus uutisia lukiessa tuntuu, kuin lukisi pikemminkin science fiction -tarinaa. Viimeksi tällainen olo tuli, kun luin menetelmästä, jonka avulla ilmasta tehdään ruokaa. Suomalaisen tutkimusryhmän menetelmässä ilmasta napataan hiilidioksidi talteen, ja bakteerien, aurinkosähkön ja vedyn avulla siitä tehdään proteiinia. Start up -yritys suunnittelee tällä hetkellä tuotantolaitoksen perustamista. Kuka olisi muutama vuosi sitten osannut kuvitella, että jonain päivänä ruokaa voidaan valmistaa ilmasta – ja vieläpä hiilidioksidista, josta pitää nyt kiireesti päästä eroon? Ilmeisesti joku on tällaisenkin ajatuksen saanut, ja hyvä niin. Uusia proteiinin lähteitä, joilla voi korvata lihaa, kehitetään kaiken aikaan. Samalla suhtautuminen kasvissyöntiin on muuttunut. Kun 14-vuotiaana ryhdyin vegaaniksi muutaman vuoden ajaksi, valintani herätti kauniisti sanottuna kummastusta. Kun pyysin koulussa maidotonta kasvisruokaa, sain veteen keitettyä kaurapuuroa. Ravintolassa söin kuivakkaa pitsaa, jossa oli tomaattikastikkeen päällä muutama herkkusieni, oliivi ja paprikanpalanen. Pohjoisen pikkukaupungin kaupan hyllyiltä löytyi kyllä lihatonta purkkihernekeittoa, soijasuikaleita ja leivän päälle laitettavaa vegaanista tahnaa. Nykyiseen verrattuna valikoima oli niukka. Kasvissyöntiä pidettiin vähän omituisena viherpiipertäjien puuhana. Sukulaiset huolehtivat, kasvaako tuo tyttö edes, kun syö vain salaattia. Toki edelleen on heitä, jotka pelkäävät pupunruokaa tai höpöttävät kukkakaalipirtelöstä, mutta yleinen ilmapiiri on muuttunut 15 vuodessa valtavasti. Kasvissyönti ei ole enää piipertäjien puuhastelua. Nykyään kasvisyöjäkin joutuu ravintolassa kiperien valintojen eteen, sillä listalla on vaihtoehtoja. Kaupan hyllyillä on mistä valita. Ihmiset kertovat syövänsä vegaanisia ruokia ihan mielenkiinnosta ja muuten vain, vaikka eivät kasvissyöjiä olisikaan. Kohta me kaikki saatamme popsia ilmasta tehtyjä nakkeja. Vaikka ympäristöongelmista ja ilmastoahdistuksesta puhutaan paljon, kaikesta hyvästä tekemisen meiningistä on pakko innostua. Yhtäkkiä ratkaisuja alkaa löytyä kaikkialta! Miten mahtavia asioita tällä pallolla saataisikaan aikaan, jos aika, energia ja raha pistettäisiin aina oikeisiin asioihin? Jos ruokaa ja muita tuotteita valmistettaisiin kestävästi ja resursseja käytettäisiin oikeiden ongelmien ratkaisemiseen?